mgr inż. Joanna Mulik-Buczma

Technolog Żywności i Żywienia Człowieka, Psychodietetyk, Pedagog, Trener Personalny.

Właścicielka poradni psychodietetycznej Dobry Nawyk.

Absolwentka studiów I i II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Absolwentka studiów podyplomowych z zakresu psychodietyki oraz pedagogiki. Dodatkowo ukończyła kursy takie jak: Dietetyka w sporcie; Trener personalny; Żywienie w praktyce lekarza i dietetyka; Dietetyka w kosmetologii; Żywienie niemowląt w pierwszym roku życia; Nowe wytyczne związane z żywieniem osób z niealkoholową chorobą stłuszczenia wątroby; Nowe perspektywy w dietoterapii chorób metabolicznych i cywilizacyjnych; Cukrzyca od A do Z- diagnostyka laboratoryjna oraz dietoterapia cukrzycy w zależności od stosowanej metody leczenia.

Autorka publikacji o zasięgu krajowym i międzynarodowym, głównie z zakresu antyoksydantów w diecie i diety anti-aging.

Aktywnie uczestniczy w edukacji społecznej w zakresie racjonalnego sposobu żywienia, prowadząc m.in. warsztaty dla dzieci i młodzieży w szkołach, wykłady w Klubach Seniora, czy Instytucjach Kultury. Wykłada i prowadzi zajęcia na uczelniach wyższych z zakresu żywienia człowieka, psychodietetyki, żywienia w sporcie, analizy żywności, technologii żywności, toksykologii żywności.

Natasza Tobiasz kałkun
dr Natasza Tobiasz-Kałkun

Prodziekan ds. kształcenia - Instytut Zdrowia, Wydział Studiów Stosowanych, Uniwersytet Dolnośląski DSW.
Doktor w dziedzinie nauk o zdrowiu, magister położnictwa, specjalistka w dziedzinie pielęgniarstwa położniczo-ginekologicznego. Doświadczenie zawodowe zdobyła jako położna, edukator ds. diabetologii oraz wieloletni nauczyciel akademicki i pracownik naukowy. 
W przeszłości związana  między innymi z Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Collegium Medicum Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, gdzie pełniła funkcje Kierownika Katedry Położnictwa.
Jako doradca i koordynator wielokrotnie brała udział w krajowych i zagranicznych projektach dotyczących optymalizacji opieki zdrowotnej i edukacji diabetologicznej. Współpracowała min. z Ministerstwem Zdrowia, Departamentem Pielęgniarek i Położnych, organizacjami Pacjentów, uczelniami i biznesem. 
Jest autorką, między innymi: „Standardy i procedury pielęgniarskiej praktyki klinicznej na stanowisku edukatora do spraw diabetologii”, „Practical Guidelines for Nursing and Midwifery Diabetes Care”, „Koszt i efektywność leczenia bólu pooperacyjnego w  oddziale  ginekologii”.  
Ukończyła Akademię Medyczną w Lublinie a także studia podyplomowe w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, Szkołę Facylitacji Wszechnicy UJ w Krakowie, Szkołę Tutorów Akademickiech. Od 2-ch kadencji  pełni funkcję wiceprezes Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii (PFED).
 

mgr inż. Marta Tarasiewicz

Absolwentka kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka I i II stopień na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz studiów podyplomowych z Dietetyki realizowanych w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia. Dodatkowo ukończyła również kurs zawodowy w AP Edukacji jako Technik BHP.  Swoją wiedzę doskonali na wielu kursach. Prowadzi zajęcia dydaktyczne  na uczelniach  wyższych we Wrocławiu oraz w Opolu. Od kilku lat prowadzi spotkania poświęcone tematyce żywieniowej w klubach seniora we Wrocławiu.

dr Justyna Rewak-Soroczyńska

Absolwentka studiów I stopnia na kierunku Kosmetologia oraz studiów II stopnia na kierunkach Kosmetologia oraz Mikrobiologia. Ukończyła kształcenie we Wrocławskiej Szkole Doktorskiej Instytutów Polskiej Akademii Nauk składając rozprawę doktorską w dyscyplinie nauk biologicznych. Jest współautorką licznych publikacji w recenzowanych czasopismach naukowych, a wyniki badań prezentowała na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Współtwórczyni wynalazku objętego 
patentem RP. Prowadzi zajęcia dydaktyczne na uczelniach we Wrocławiu oraz w Warszawie. Naukowo interesuje się problemem rosnącej antybiotykooporności, alternatywnymi terapiami przeciwbakteryjnymi, nanotechnologią oraz biomateriałami. 

Aureliusz Kosendiak
dr Aureliusz Kosendiak

Adiunkt badawczo-dydaktyczny, pracownik Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW we Wrocławiu.
dr Nauk o Kulturze Fizycznej nadany decyzją Rady Wydziału Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu. w 2010. Absolwent Wydziału Wychowania Fizycznego studia magisterskie ukończone z wyróżnieniem o specjalności promocja zdrowia. Dwukrotny stypendysta Ministerstwa Szkolnictwa wyższego w latach 2003 i 2004. Autor ponad 200 publikacji naukowych w czasopismach międzynarodowych, krajowych. Autor i pomysłodawca 3 monografii naukowych. Redaktor Naukowy 3 monografii naukowych. Ponadto auto ponad 70 recenzji naukowych głównie w międzynarodowych czasopismach naukowych: Frontiers in Endocrinology, Frontiers in Nutrition, Frontiers in Public Health, Frontiers in Psychiatry, Sports, International Journal of Environmental Research and Public Health, European Journal of Investigation in Health, Psychology and Education, Journal of Functional Morphology and Kinesiology, Electronics, Children, Healthcare, Adolescents, Journal of Clinical Medicine, Sustainability, Nutrients, Behavioral. Wilokrotnie nagradzany za osiągnięcia naukowe i dydaktyvzne w okresie zatrudninia w latach 2021-2024 na Uniwersytecie Medycznym we Wrocławiu. 7 lat pełnił funkcję opiekuna organizacji studenckich w tym Klubu Sportowego i Koła Naukowego. Jego podopieczni zdobywali kilkadziesiąt medali mistrzostw Polski Uczelni Medycznych, akademickie mistrzostwo świata, a studenci zrzeszenie w kole naukowym liczne wyróżnienia i nagrody na międzynarodowych konferencjach naukowych oraz posiadają liczne publikacje w czasopismach międzynarodowych. Wilokrotny medalista mistrzostw polski uczelni medycznych w lekkoatletyce, uczestnik zawodów triatlonu Ironman, czy biegu ultra.
 Uczestnik staży zagranicznych w     International Hellenic University- Department of Nutritional Sciences and Dietetics- (Grecja) czerwiec 2023 rok oraz University of Porto  Faculty of Sport – (Portugalia) luty 2024 rok gdzie realiował zajęcia i cykl wykładów. 
 

dr n. med. Anna Felińczak

Dr n. med. Anna Felińczak absolwentka Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu kierunek pielęgniarstwa, ,  Uniwersytetu Przyrodniczego- kierunek Żywienie człowieka oraz  Wyższej Szkoły Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi  kierunek Dietetyka kliniczna. Tytuł dr n. med. w zakresie medycyny pediatrii uzyskała  na Uniwersytecie Medycznym na Wydziale Lekarskim.
Prowadzi zajęcia dydaktyczne na Uczelniach Wyższych we Wrocławiu i w Grudziądzu. 
W pracy badawczej podejmuje problematykę dotyczącą zachowań zdrowotnych dzieci i młodzieży ze szczególnym ukierunkowaniem na występowanie nadwagi i otyłości. Jest także autorem programów zdrowotnych pt: „Rozpoznawanie wczesnych zagrożeń nadwagi i otyłości dzieci w wieku szkolnym miasta Wrocławia” oraz „Redukcja masy ciała poprzez ukierunkowaną i systematyczną aktywność fizyczną”.
Jest autorką ponad 200 publikacji i doniesień naukowych oraz redaktorem i autorem rozdziałów podręcznika dla studentów: „Zdrowie Publiczne” oraz redaktorem i autorem rozdziałów książki „Zdrowie dziecka a otyłość”, współautorem książki : Żywienie w chorobach serca.
Od  2008 roku pełni obowiązki specjalisty w dziedzinie Zdrowia Publicznego. Posiada liczne certyfikaty ukończenia kursów z zakresu żywienia człowieka. 
Prowadzi współpracę z Urzędem Miasta Wrocławia w zakresie propagowania wśród dzieci i młodzieży zdrowego stylu życia, ukierunkowanego na aktywność oraz zdrowe odżywianie, unikanie używek, dbanie o prawidłową masę ciała. Specjalizuje się w terapii żywieniowej chorób cywilizacyjnych, metabolicznych i autoimmunologicznych oraz chorób nerek.  Współpracuje z firmą FRESENIUS oraz Uniwersyteckim Szpitalem Klinicznym w zakresie konsultowania pacjentów nefrologicznych, prowadzenia szkoleń i opracowywania materiałów edukacyjnych dla pacjentów nefrologicznych. Współpracuje z Uniwersytetem Dzieci oraz Sudeckim Uniwersytetem III wieku prowadząc wykłady i warsztaty kulinarne. Od 2017 roku współpracuje z fundacją RAKOOBRONA propagując znaczenie żywienia w profilaktyce chorób nowotworowych. 
 

dr inż. Jacqueline Rowiecka

Doktor nauk w dyscyplinie ekonomii i finansów, technologii żywności i żywienia, dietetyk kliniczny, psychodietetyk, technolog żywności i żywienia człowieka, psycholog biznesu. Metodyk Kids’ Skills- Dam radę! I I’m proud of You- Jestem z Ciebie dumny! jak również Terapii Skoncentrowanej na Rozwiązaniach. Uczestniczka i prelegentka na międzynarodowych konferencjach naukowych, szkoleniach i kursach. Autorka licznych artykułów naukowych. Właścicielka Dziecięcej Akademii Dietetycznej propagującej prowadzenie zdrowego stylu życia wśród najmłodszych. Magister Zarządzania i Inżynierii Produkcji o specjalizacji produktów żywnościowych oraz zarządzania technologią. Absolwentka studiów z zakresu Psychodietetyki, Dietetyki klinicznej, Psychologii Zarządzania oraz Italianistyki.

dr hab. n. społ. Małgorzata Synowiec-Piłat

dr hab. n. społ. Małgorzata Synowiec-Piłat

Socjolog, specjalizuje się w socjologii zdrowia i medycyny oraz promocji zdrowia. Absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego – kierunek socjologia. Doktorat z nauk humanistycznych w zakresie socjologii obroniła na Wydziale Filozofii i Socjologii UMCS w Lublinie. Habilitację w dziedzinie nauk społecznych, w dyscyplinie nauki socjologiczne obroniła natomiast na UKSW w Warszawie.  
Prezes Fundacji Kreatywnie dla Zdrowia (od 2016 r.). Przewodnicząca Zarządu Sekcji Socjologii Zdrowia i Medycyny Polskiego Towarzystwa Socjologicznego (kadencje 2019-2021 oraz 2022-2024). W latach 1996–2022 zawodowo i naukowo związana z Uniwersytetem Medycznym we Wrocławiu. Wykładowca na wyższych uczelniach publicznych i prywatnych. 
Autorka książek „Przekonania i wiedza dotyczące chorób nowotworowych a uczestnictwo w onkologicznych badaniach profilaktycznych. Studium socjologiczne” (2020) oraz „Promocja zdrowia i profilaktyka onkologiczna w działaniach organizacji pozarządowych” (2009); współredaktorka 6 monografii, w tym podręcznika „Promocja zdrowia w działaniu. Od teorii do praktyki” (2017); redaktor naukowy 7 tomów w czasopismach naukowych oraz autorka ponad 60 artykułów naukowych. 
Czynnie uczestniczyła w ponad 40 krajowych oraz 13 międzynarodowych konferencjach naukowych (w tym: European Sociological Association 2013, 2015, 2016). Pomysłodawca i główny organizator cyklicznej, Krajowej Konferencji Naukowo-Szkoleniowej „Socjologia medycyny – promocja zdrowia” (5 edycji od 2015: „biopolityka”, „starość”, „media”, „życie codzienne” oraz „wellbeing”) oraz Seminarium Naukowego „Promocja Zdrowia w Działaniu” (5 edycji od 2015). Kierownik 7 grantów oraz członek zespołu badawczego 3 grantów w ramach badań własnych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Wykonawca w grancie NCN OPUS (2011). 
Laureatka 5 nagród JM Rektora Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu: 2 naukowych i 3 dydaktycznych. Review Editor w Medical Sociology - „Frontiers in Sociology Journal”.
Od wielu lat współpracuje z samorządem terytorialnym. Współautorka oraz kierownik merytoryczny i koncepcyjny dokumentu polityki publicznej „Kierunki działań w zakresie zdrowia publicznego dla mieszkańców Wrocławia na lata 2022-2026” (na zlecenie Gminy Wrocław). Kierownik 2 projektów naukowych, finansowanych ze środków gminy Wrocław: „Z korzyścią dla zdrowia, czy na jego szkodę? Analiza socjologiczna stylu życia wrocławian” (2018) oraz „Poziom wiedzy dotyczącej chorób nowotworowych wśród populacji wrocławian oraz jej społeczno-kulturowe uwarunkowania” (2019).  
Prowadzi socjologiczne badania ilościowe o charakterze aplikacyjnym, poświęcone społeczno-kulturowym aspektom chorób przewlekłych, zwłaszcza onkologicznych. Przedmiotem jej naukowego zainteresowania są zachowania, postawy i przekonania dotyczące zdrowia i choroby; wykorzystanie narzędzi wpływu społecznego w promowaniu zdrowego stylu życia oraz działalność organizacji pozarządowych na rzecz zdrowia i osób chorych. Posiada wieloletnie doświadczenie w tworzeniu i realizacji projektów z zakresu promocji zdrowia, ukierunkowanych na kształtowanie prozdrowotnego stylu życia wśród osób zdrowych i chorych przewlekle, które prowadzone są w oparciu o ideę upodmiotowienia i aktywizacji społecznej.

dr Aleksander Korchut

Doktor w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu, w dyscyplinie nauki o zdrowiu. Magister psychologii: specjalność psychologia kliniczna. Prowadząc praktykę zajmował się orzecznictwem psychologicznym w zawodach trudnych i niebezpiecznych. W swojej pracy naukowej koncertuje się między innymi na sposobach pomiaru i diagnostyki funkcji poznawczych i psychomotorycznych w grupie osób obciążonych chorobą z zastosowaniem nowych technologii. Zajmuje się poznawczymi uwarunkowaniami sprawności intelektualnej.

dr Katarzyna Pająk-Załęska  2
dr Katarzyna Pająk-Załęska

Doktor nauk o zdrowiu, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu (nauki o zdrowiu, zdrowie publiczne) oraz Uniwersytetu Wrocławskiego (magisterskie: prawo, filozofia - specjalność komunikacja społeczna). Badaczka systemu edukacji. Współpracowniczka Instytutu Badań Edukacyjnych Państwowego Instytutu Badawczego oraz biura dolnośląskiego Wojewódzkiego Zespołu Koordynacji, zaangażowana w działalność Centrum Analiz Edukacyjnych UD DSW. Entuzjastka uczenia się przez całe życie. 

Joanna Komarnicka
mgr Joanna Komarnicka

Absolwentka studiów I stopnia na kierunkach Zdrowia Publicznego w zakresie Ratownictwa Medycznego Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu  oraz Dietetyki i Promocji Zdrowia Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW. Studia II stopnia ukończyła na kierunku Zdrowie Publiczne w zakresie Zarządzania Instytucjami Opieki Zdrowotnej i Społecznej UM we Wrocławiu. Absolwentka studiów podyplomowych Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie w zakresie Zarządzanie jakością w organizacjach wg normy ISO 9001:2000. Posiada również uprawnienia Asystenta Systemu Zarządzania Jakością wydane przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji. Swoją wiedzę doskonali na wielu kursach i warsztatach.
    Od dwudziestu lat związana z branżą farmaceutyczną. Posiada szeroką wiedzę z zakresu suplementów diety, wyrobów medycznych oraz leków. Organizowała  konferencje, szkolenia oraz  warsztaty związane z branżą farmaceutyczną. Obecnie jest dyrektorem sprzedaży w polskiej firmie produkującej wyroby medyczne.
 

Dagmara Woźniak
dr Dagmara Woźniak

Stopień doktora w dziedzinie nauk o zdrowiu uzyskała w 2023 r. na podstawie pracy pt. ”Wpływ intensywnej mobilnej edukacji żywieniowej rodziców na zdrowie metaboliczne ich dzieci” na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Obecnie pełni funkcję wykładowcy akademickiego oraz kierownika ds. badań i rozwoju w badaniach klinicznych, a także analityka danych. Z wykształcenia dietetyk, specjalista ds. bezpieczeństwa i jakości żywności oraz monitorowania i prowadzenia badań klinicznych. Doświadczenie w pracy z pacjentami jako dietetyk zdobywała w szpitalu klinicznym, Domu Pomocy Społecznej, przychodni lekarza pediatry, cateringu dietetycznym, fundacji wspierającej żywienie dzieci z mukowiscydozą oraz z innymi ciężkimi jednostkami chorobowymi. Laureatka grantu naukowego przyznanego przez Fundację Nutricia („Wpływ intensywnej edukacji żywieniowej na gospodarkę żelazową i funkcjonowanie poznawcze u niemowląt”), stypendium naukowego dla Młodych Naukowców przyznanego przez Uniwersytet Medyczny w Poznaniu oraz nagrody Quality Ambassador Award przyznanej przez firmę Parexel. Prelegentka na ponad 20 konferencjach naukowych. Jej dorobek naukowy obejmuje 18 opublikowanych artykułów naukowych, w tym m.in. „Dietary Supplements among Children Ages 0–3 Years in Poland—Are They Necessary?”, „Dietary supplements in hypothyroidism”, „Mothers’ knowledge of nutritional programming influences DHA intake in children – analysis of nutrition of children aged 13-36 months in Poland”, „The Influence of Parents’ Nutritional Education Program on Their Infants’ Metabolic Health”, „The role of microbiota and enteroendocrine cells in maintaining homeostasis in the human digestive tract”. Prowadzi zajęcia z organizacji pracy dietetyka, higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności, alergii i nietolerancji pokarmowych oraz żywności funkcjonalnej. Promotor prac licencjackich. 

dr hab. Edyta Łuszczki, prof. UR

W swojej pracy naukowej realizuje projekty i badania dotyczące głównie żywienia i stylu życia dzieci młodzieży, a także osób dorosłych. Jest autorką i współautorką 80 publikacji naukowych o łącznej liczbie punktów Impact Factor 642.200 (7024 pkt. MNiSW). Publikowała w tak prestiżowych czasopismach jak Lancet czy Nature. Jej Index Hirscha według Scopus wynosi 16 (3,636 cytowań), a według Web of Science 15 (3,508 cytowań).
Brała czynny udział w ponad 40 konferencjach krajowych i zagranicznych. Jest edytorem w czasopismach naukowych (między innymi Scientific Reports, Discover Public Health), recenzentem ponad 50 publikacji i członkiem zespołów recenzyjnych czasopism naukowych. Bierze udział w licznych grantach i projektach naukowych współpracując z naukowcami z kraju oraz Europy. W 2021 roku otrzymała grant Narodowego Centrum Nauki w ramach konkursu MINIATURA 5. Jest także ekspertem Agencji Badań Medycznych (ABM), ekspertem w Narodowym Centrum Badań i Rozwoju oraz ekspertem w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) w perspektywie 2021-2027.
Pozostałe osiągnięcia:

  • Wiceprezes Europejskiej Grupy do Spraw Otyłości u Dzieci (European Childhood Obesity Group),
  • Członek międzynarodowego Konsorcjum I.Family w ramach projektu Determinants of eating behaviour in European children, adolescents and their parents,
  • Członek grupy NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC),
  • Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
  • Udział w grantach i projektach badawczych:
  • Horyzont Europa EprObes (early prevention of Obesity),
  • Tackling Adolescent obesity and promoting inclusion through nutrition trainings for disadvantaged youth (TAO Project) realizowany w ramach grantu ERASMUS+ Programme,
  • Undergraduate Medical University Module in Nutrition: Connecting health and nutrition to help reducing non-communicable diseases realizowany w ramach grantu ERASMUS+ Programme,
  • Badanie kliniczne Goat Infant Formula Feeding and Eczema (the GIraFFE Study).
     
Natalia Lech
Natalia Lech

Absolwentka studiów I i II stopnia na kierunku dietetyka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Zawodowo związana z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną. Pracuje również jako dietetyk w jednej z wrocławskich przychodni w ramach opieki koordynowanej, gdzie oferuje indywidualne konsultacje dietetyczne i współpracuje z zespołem terapeutycznym w leczeniu pacjentów z chorobami przewlekłymi. Współorganizuje warsztaty żywieniowe w przedszkolach i szkołach, promując zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci i młodzieży. Prowadzi zajęcia dydaktyczne z dietetyki pediatrycznej.