Co zyskujesz, studiując Dietetykę z promocją zdrowia na Uniwersytecie Dolnośląskim DSW?

- Zdobędziesz wiedzę teoretyczną i praktyczną, zarówno z zakresu optymalizacji stanu zdrowia, jak i wspomagania leczenia schorzeń powstałych w wyniku nieprawidłowego żywienia. Poznasz zasady żywienia obowiązujące w określonych jednostkach chorobowych oraz różnice w żywieniu dzieci i osób dorosłych.
- Jako student dietetyki będziesz miał dostęp do nowoczesnej platformy edukacyjnej, przeznaczonej do układania jadłospisów.
- Dzięki umiejętności posługiwania się sprzętem i oprogramowaniem wykorzystywanym w poradnictwie dietetycznym będziesz w stanie efektywnie przeprowadzać analizę składu ciała pacjenta.
- Nauczysz się jak planować, organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych.

- Zdobędziesz umiejętność prowadzenia indywidualnego poradnictwa dietetycznego i organizowania działań edukacyjnych związanych z promowaniem zdrowego stylu życia.
- Zdobędziesz wiedzę dotyczącą składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także wiedzę dot. biochemicznych i chemicznych reakcji zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
- Poznasz techniki oznaczania wybranych składników chemicznych i cech jakościowych żywności przy użyciu odpowiedniej aparatury.
- Spotkasz praktyków - zajęcia prowadzą dietetycy, technolodzy żywności, psycholodzy, doradcy żywieniowi i opiekunowie, zajmujących się zawodowo żywieniem dzieci, a także sportowcy i trenerzy, dla których zdrowy styl życia jest życiową pasją.

Po studiach możesz pracować jako:
- dietetyk we własnym gabinecie,
- dietetyk w placówkach ochrony zdrowia, takich jak: szpitale, sanatoria, domy wczasowe, domy pomocy społecznej, poradnie dietetyczne,
- doradca żywieniowy w placówkach oświatowo-wychowawczych (przedszkolach, domach dziecka, stołówkach szkolnych),
- specjalista dietetyk w firmach cateringowych, klinikach anti- age, ośrodkach typu wellness i spa, klubach fitness, ośrodkach przygotowujących sportowców do udziału w zawodach oraz innych instytucjach zajmujących się problematyką żywieniową,
- specjalista w firmach zajmujących się badaniami i produkcją suplementów diety
- specjalista w zakładach produkujących żywność
- promotor zdrowego stylu życia.

Ciekawe informacje o kierunku:
Wzrastająca w naszym społeczeństwie świadomość znaczenia zdrowego trybu życia oraz zdrowej i zbilansowanej diety dla naszej kondycji psychofizycznej, a z drugiej strony niepokojąco rosnące wskaźniki dotyczące otyłości i chorób z nią związanych sprawiają, że zapotrzebowanie na zawód dietetyka przygotowanego do holistycznego wsparcia będzie wzrastało. Z tego względu pojawia się konieczność kształcenia na poziomie studiów wyższych wykwalifikowanych specjalistów do spraw żywienia, mogących wchodzić w skład zespołów terapeutycznych uczestniczących w procesie leczenia pacjenta.
- Zawód dietetyka jest nie tylko interesujący, ale również przyszłościowy. Po studiach będziesz wspierać pacjentów w zmianie nawyków żywieniowych, co ma pozytywny wpływ na ich zdrowie i życie.
- Zajęcia praktyczne będą odbywać się w specjalistycznych pracowniach i laboratoriach: pracowni anatomii i fizjologii, pracowni dietetycznej, pracowni chemii, biochemii, mikrobiologii oraz pracowni gastronomicznej.
- W pracowni gastronomicznej zdobędziesz umiejętność samodzielnego przygotowywania potraw i estetycznego podawania posiłków.
- Podczas studiów zdobędziesz wiedzę psychologiczną, która pomoże Ci dobrać odpowiednie metody postępowania z pacjentem oraz poznasz zasady skutecznej komunikacji z pacjentem.
Poznaj naszą pracownię chemiczną, technik laboratoryjnych i prac preparatywnych.
mgr inż. Joanna Mulik-Buczma- menedżer kierunku
Nie czekaj, załóż Konto Kandydata i zapisz się online na studia.
Zapisując się do 29 czerwca zyskujesz:
● 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego,
● dodatkowo zwolniony jesteś z opłaty wpisowej.
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 360 zł
Jeśli jesteś naszym absolwentem, zyskasz jeszcze więcej:
● Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie również rozliczana na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego,
● dodatkowo zwolniony jesteś z opłaty wpisowej.

Studia z zakresu dietetyki umożliwiają zdobycie zawodu, który daje dużo satysfakcji, zwłaszcza wtedy, gdy ma się świadomość, że dzięki zmianie nawyków żywieniowych, czyjeś życie staje lepsze i pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem.
Zawód Dietetyka jest nie tylko interesujący, ale również przyszłościowy. Obecnie obserwuje się wzrost liczby osób wymagających pomocy w zakresie prawidłowego odżywiania.
Otyłość jest jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku stanowiąc globalny problem, nie tylko estetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny. Niestety dotyczy ona już nie tylko dorosłych, ale także dzieci i młodzieży.
Nieprawidłowy sposób odżywiania oraz siedzący tryb życia mogą doprowadzić do wielu schorzeń, takich jak: choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, depresja czy nowotwory.
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że odpowiednie żywienie może pomagać w zwalczaniu różnego rodzaju chorób i przedłużać życie, a najnowsze odkrycia naukowe w pełni to potwierdzają.
Nie ma jednego uniwersalnego sposobu odżywiania, który byłby idealny dla każdego. Kluczem do sukcesu jest indywidualizacja i wypracowanie odpowiednich nawyków żywieniowych oraz spotkanie z profesjonalnym, wykształconym dietetykiem, który dobierze najkorzystniejsze zalecenia dla konkretnej osoby.
Studenci kierunku Dietetyka i promocja zdrowia uzyskają wiedzę nie tylko z zakresu dietetyki, promocji zdrowia, czy technologii żywienia, ale również takich przedmiotów jak: psychologia ogólna, psychologia motywacji, warsztaty komunikacji interpersonalnej . Dzięki temu przyszli Dietetycy będą mogli wykorzystać wiedzę psychologiczną w swojej praktyce, co zwiększy skuteczność i komfort ich pracy.
Zobacz specjalności na tym kierunku
Program studiów
Program studiów obejmuje m.in.:
- Anatomię i fizjologię człowieka
- Edukacja zdrowotną w promocji zdrowia
- Psychologię odżywiania się
- Technologię żywności i żywienia człowieka
Przedmioty kształcenia podstawowego:
- Anatomia człowieka
- Fizjologia człowieka
- Podstawy chemii
- Chemia żywności
- Biochemia ogólna i żywności
- Podstawy genetyki człowieka
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Parazytologia
- Psychologia ogólna
- Umiejętności akademickie
- Pierwsza pomoc przedmedyczna
- Warsztaty komunikacji interpersonalnej
- Szkolenie wstępne z zakresu BHP
Przedmioty kształcenia kierunkowego:
- Edukacja zdrowotna w promocji zdrowia
- Podstawy żywienia człowieka
- Podstawy dietetyki ogólnej
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego
- Dietetyka pediatryczna
- Kliniczny zarys chorób
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
- Edukacja żywieniowa
- Społeczno-kulturowe konteksty odżywiania
- Dietetyka geriatryczna
- Prawo i polityka społeczna w ochronie zdrowia
- Analiza i ocena jakości żywności
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Ogólna technologia żywności i projektowanie produktów spożywczych
- Technologia żywności i potraw
- Towaroznawstwo
- Diety niekonwencjonalne
- Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
- Organizacja pracy dietetyka
- Psychologia kliniczna
- Psychologia osobowości i motywacji
- Psychologia zdrowia