Program studiów

Program studiów na kierunku dietetyka i promocja zdrowia obejmuje m.in.: 

 


     

      Przedmioty kształcenia podstawowego:
      • Anatomia człowieka
      • Fizjologia człowieka
      • Podstawy chemii 
      • Chemia żywności
      • Biochemia ogólna i żywności
      • Podstawy genetyki człowieka
      • Mikrobiologia ogólna i żywności
      • Parazytologia
      • Psychologia ogólna
      • Umiejętności akademickie 
      • Pierwsza pomoc przedmedyczna
      • Warsztaty komunikacji interpersonalnej
      • Szkolenie wstępne z zakresu BHP
      Przedmioty kształcenia kierunkowego:

       

      • Edukacja zdrowotna w promocji zdrowia
      • Podstawy żywienia człowieka
      • Podstawy dietetyki ogólnej
      • Żywienie człowieka zdrowego i chorego 
      • Dietetyka pediatryczna
      • Kliniczny zarys chorób
      • Alergie i nietolerancje pokarmowe
      • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
      • Edukacja żywieniowa
      • Społeczno-kulturowe konteksty odżywiania 
      • Dietetyka geriatryczna
      • Prawo i polityka społeczna w ochronie zdrowia
      • Analiza i ocena jakości żywności
      • Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
      • Ogólna technologia żywności i projektowanie produktów spożywczych
      • Technologia żywności i potraw
      • Towaroznawstwo
      • Diety niekonwencjonalne
      • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka 
      • Organizacja pracy dietetyka 
      • Psychologia kliniczna
      • Psychologia osobowości i motywacji
      • Psychologia zdrowia