Niestacjonarne - Zajęcia na studiach niestacjonarnych odbywają się głównie w weekendy, średnio co dwa tygodnie. Na niektórych kierunkach zajęcia zaczynają się już w piątek po południu, jeśli wymaga tego program nauczania.
Hybrydowe - Na studiach hybrydowych zajęcia odbywają się zarówno online na platformie MS Teams, jak i stacjonarnie w salach wykładowych.
Czego się nauczysz?
Praca dla Ciebie
Dodatkowe atuty kierunku:
Kompetencje przyszłości
Uniwersytet Dolnośląski DSW we Wrocławiu od lat stawia na nowoczesną edukację, dopasowaną do potrzeb rynku pracy i wyzwań współczesnego świata.
Od października 2025 wszyscy studenci studiów pierwszego stopnia i jednolitych magisterskich rozpoczną innowacyjny, trzysemestralny przedmiot „Kompetencje Przyszłości” – międzywydziałowy projekt realizowany przez 30 wykładowców i praktyków biznesu, obejmujący ponad 110 grup studenckich.
Więcej informacji znajdziesz na dedykowanej stronie.
Program studiów
Praktyczne studia
Uczymy tak, aby jak najlepiej przygotować Cię do rzeczywistych wyzwań, z jakimi spotkasz się w pracy zawodowej.
- Koło naukowe – rozwijaj swoje zainteresowania i zdobywaj dodatkowe umiejętności poprzez udział w projektach badawczych, warsztatach i konferencjach.
- Wykłady z praktykami – eksperci z rynku dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Nowoczesne narzędzia i programy – korzystaj z aktualnych technologii, które są standardem w branży.
- Symulacje – podejmuj decyzje w warunkach rynkowych, ucząc się na błędach i sukcesach.
- Projekty grupowe – rozwiązuj realne problemy biznesowe, współpracując z innymi studentami.
- Staże i praktyki – zdobywaj doświadczenie w firmach, które pozwoli Ci lepiej zrozumieć rynek pracy.
Wybrane zajęcia kierunkowe:
- Podstawy żywienia człowieka
- Edukacja żywieniowa
- Żywienie człowieka zdrowego i chorego
- Alergie i nietolerancje pokarmowe
- Diety niekonwencjonalne
- Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
- Technologia żywności i potraw
- Fizjologia człowieka
- Anatomia człowieka
- Podstawy chemii
- Chemia żywności
- Biochemia ogólna i żywności
- Podstawy genetyki człowieka
- Mikrobiologia ogólna i żywności
- Parazytologia
- Psychologia ogólna
- Umiejętności akademickie
- Pierwsza pomoc przedmedyczna
- Szkolenie wstępne z zakresu BHP
- Edukacja zdrowotna w promocji zdrowia
- Podstawy dietetyki ogólnej
- Dietetyka pediatryczna
- Kliniczny zarys chorób
- Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
- Społeczno-kulturowe konteksty odżywiania
- Dietetyka geriatryczna
- Prawo i polityka społeczna w ochronie zdrowia
- Analiza i ocena jakości żywności
- Ogólna technologia żywności i projektowanie produktów spożywczych
- Towaroznawstwo
- Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
- Organizacja pracy dietetyka
- Psychologia kliniczna
- Psychologia osobowości i motywacji
- Psychologia zdrowia
Wybrane zajęcia specjalnościowe:
- Porada dietetyka w wybranych problemach kardiologicznych i nefrologicznych
- Porada dietetyka POZ - ścieżka endokrynologiczna
- Fizjologia przewodu pokarmowego
- Kontrola pobierania pokarmów
- Żywienie w różnych grupach
- Choroby przewlekłe oraz zaburzenia metaboliczne w aspekcie wysiłku fizycznego
- Suplementy diety i środki specjalnego przeznaczenia
- Trening personalny w różnych modelach dietoterapii
- Medycyna stylu życia
- Żywność o cechach funkcjonalnych
- Terapia osób z zaburzeniami odżywiania
Nauka języka obcego
Na studiach stacjonarnych:
- 252 godzin nauki jednego języka obcego (84 godzin w semestrze, od 3 do 5 semestru).
Na studiach niestacjonarnych:
228 godzin nauki jednego języka obcego (76 godzin w semestrze, od 3 do 5 semestru).
Możesz wybrać: j. angielski lub j. niemiecki
Praktyki i staże
Praktyki studenckie to ważny element studiów. Studenci studiów licencjackich oraz jednolitych studiów magisterskich realizują 960 godzin praktyk (24 tygodnie), zdobywając doświadczenie zawodowe. Jeśli pracujesz w zawodzie zgodnym z kierunkiem studiów, możesz zaliczyć praktyki na podstawie zatrudnienia. W trakcie studiów masz też szansę na płatny staż. Programy stażowe przygotowują pracodawcy, z którymi współpracujemy, dostosowując wymagania do stanowisk, co ułatwia pierwsze kroki zawodowe.
Sposób zaliczenia studiów
Tworzysz w zespole projekt dyplomowy, który rozwiązuje praktyczny lub teoretyczny problem związany z Twoim kierunkiem. Badając literaturę i przeprowadzając własne analizy, pracujesz nad autorską propozycją rozwiązania problemu. Wszystko, czego nauczysz się podczas studiów, pozwala Ci na stworzenie profesjonalnej pracy opartej na realnych danych i działaniach. by uzyskać tytuł licencjata, taki projekt musisz obronić przed komisją. To Ty wyznaczasz kierunek swojego projektu!
Zasady rekrutacji
- Studentem studiów I stopnia (licencjackich lub inżynierskich) na Uniwersytecie Dolnośląskim DSW możesz zostać po ukończeniu szkoły średniej, zdaniu matury i odebraniu świadectwa dojrzałości.
- O przyjęciu na studia decyduje kolejność zgłoszeń oraz złożenie kompletu dokumentów i spełnienie wymogów wynikających z zasad rekrutacji.
Stypendia i zniżki
- Możesz otrzymać te same stypendia, co studenci uczelni publicznych, w tym naukowe, sportowe, socjalne i zapomogi.
- Dodatkowo, elastyczny system opłat pozwala Ci wybrać, w ilu ratach chcesz opłacać czesne.
- Dodatkowe stypendium dla najlepszych absolwentów Uniwersytetu Dolnośląskiego DSW studiów I stopnia bezpośrednio kontynuujących naukę na studiach II stopnia.
Zapisy na studia: online, szybko i wygodnie
- Proces rekrutacji przejdziesz online.
- Dołączysz dokumenty, podpiszesz umowę z dowolnego miejsca za pośrednictwem Internetu.
- W każdej chwili sprawdzisz status rekrutacji oraz historię zapisów.
- Twój formularz będzie zapisywany – możesz przerwać wypełnianie i wrócić do niego, kiedy tylko chcesz.
Pamiętaj, żeby dostarczyć nam osobiście oryginał świadectwa dojrzałości lub inne wymagane dokumenty.
Ceny
Przy zapisie możesz wybrać opcję płatności rocznego czesnego w 1, 2, 10 lub 12 ratach. Zapisz się teraz
W oparciu o art. 80 ust. 3 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce uczelnia raz w roku akademickim zwiększa wysokość czesnego określonego w § 3 ust. 1 Umowy o wskaźnik równy wskaźnikowi wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych za rok kalendarzowy poprzedzający rok, w którym dokonuje się waloryzacji, ogłoszony przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego, łącznie nie więcej niż o 30 % do czasu ukończenia studiów określonych w Umowie.
W tabeli znajdują się ceny na rok akademicki 2025/2026 dla studentów zaczynających naukę od 1 semestru. Dla studentów zaczynających naukę od 2 semestru w trakcie rekrutacji zimowej 2025/2026 ceny zostaną przeliczone indywidualnie podczas zapisu na studia. Całość zniżki odliczana jest od kwoty czesnego na pierwszym roku studiów.
* Informacja ta nie dotyczy kandydatów na kierunek sport i fizjoterapia, którzy rozpoczną studia od 1 semestru w rekrutacji zimowej 2025/2026. Dla tych osób, cena za studia nie zostanie dodatkowo przeliczona.