Kulturoznawstwo

DSW - miejsce dla Ciebie

Kuchnia Literacka 7 (piernik)

Piernik bożonarodzeniowy


Były [kramy] z zabawkami i takie z piernikami, gdzie z ciasta lepione były zwierze różne, a serca, a żołnierze i cudaki takie, że i nie rozeznać bele komu...

W. Reymont, Chłopi (t. 1: Jesień)


Pierniki dotarły do Polski w XIV wieku (bądź nieco wcześniej) od naszych zachodnich sąsiadów. Pierwsi piernikarze przybyli do nas z Norymbergi i osiedlili się w Toruniu – mieście, które do dziś słynie z tego wypieku. Dawniej pierniki robiono wyłącznie z mąki żytniej i miodu, który, gotowany z przyprawami, wlewano do mąki. Pierniki wypiekano w rozmaitych formach, o czym zaświadcza cytowany powyżej fragment Chłopów. Pieczono je tradycyjnie na Boże Narodzenie i na taki właśnie świąteczny specjał podajemy Wam przepis.


Piernik bożonarodzeniowy

50 dag mąki (najlepiej pół na pół pszennej i żytniej)

10 dag masła

5 jaj

25 dag miodu

20 dag cukru

1 opakowanie przyprawy do piernika

2 łyżeczki sody oczyszczonej.


Ubić białka na sztywno, żółtka zaś utrzeć na puch z cukrem i masłem. Do masy z żółtek dodać miód, sodę, przyprawy oraz połowę mąki. Dodać ubite białka i pozostałą mąkę. Piec przez ponad godzinę w 180 stopniach. Polać stopioną czekoladą. Piernik podawać na świąteczny stół i zjeść wspólnie z rodziną.


zdj1
"Albo wiedza nie przebywa nigdzie, albo przebywa pośród umarłych" (P.)