Kulturoznawstwo

DSW - miejsce dla Ciebie

Kuchnia Literacka 5 (pączki)

Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet wydoskonaliło się do tego stopnia jak najwyższego. Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby go był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki , że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska.

Jędrzej Kitowicz, Opis obyczajów za panowania Augusta III


Opis obyczajów za panowania Augusta III, zostawiony nam dla potomności w dwóch osobnych opisaniach jest obszernym, encyklopedycznym opisem kultury, dotyczącym spraw ważnych, ale i codziennych, powszednich. Daje też najbardziej precyzyjny obraz obfitości stołu czasów saskich. Kitowicz zdaje sobie sprawę, że jest świadkiem przemijania starego świata, w którym być może pączkiem można było oko podsinić, ale za to jadło się miód zamiast niezdrowego cukru i swojską gęś miast ostryg. Nie rozpacza jednak kronikarz codzienności nad tymi zmianami, traktując je jako nieuchronne. Chce jedynie, by potomność, dla której pisze, przeglądała się w dawniejszych i nowszych obyczajach, z dobrych niechaj wzór bierze, złych niechaj się wystrzega. My wolimy pączki nowomodne i na takie znajdziecie przepis poniżej.


Pączki nowomodne

½ kg mąki

5 dag drożdży

4 żółtka i 1 jajko

5 dag masła

7 dag cukru

1 szklanka mleka

kieliszek spirytusu

słoik ulubionej konfitury

1 kg smalcu


Drożdże pokrusz i wrzuć do kubka. Dodaj nieco cukru, wymieszaj (drożdże powinny się całkiem rozpuścić). Dodaj mąki, by powstał rozczyn konsystencji gęstej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. W tym czasie roztop i wystudź masło, do miski przesiej mąkę, żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Dodaj do mąki utarte żółtka, rozczyn, mleko i masło, wyrabiaj ręcznie bądź w robocie, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Odstaw na pół godziny. Formuj kule z konfiturą w środku, wrzucaj na głęboki, gorący tłuszcz i smaż z obu stron. Po upieczeniu osącz na papierowym ręczniku i posyp cukrem pudrem. Zajadaj, czytając rozdział O potrawach nowomodnych z Opisu obyczajów.

zdj 2
"Asymilacja wymaga rekonstrukcji" (T.S.K.)